Arabisk musik

Arabisk musik

Arabisk musik inkluderar många olika musikstilar och genrer.  Arabiska musiktraditioner är tusentals år gamla, men de har inte fastnade i det förflutna. Vanligtvis kombinerar arabiska musiker traditionella instrument med moderna instrument som elgitarr. Och arabisk musik delar en egenskap med jazzmusik i att ett stycke musik aldrig spelas på ett schablonmässig sätt.

Den första internationella kongressen för arabisk musik hölls i Kairo år 1932. Den deltog i musiker från hela arabvärlden såväl som perser, turkar och västerländska musiker. Bland de ledande musikerna var syriska Sami Shawwa och egyptiska Muhammad Abd al-Wahhab. Den första allvarliga debatten om att inkludera västerländska instrument i arabisk musik ägde rum på kongressen. Kongressen ledde till en renässans inom arabisk musik.

Instrument

Den traditionella arabiska musiken, vare sig det är klassiskt eller folklig, inkluderar en kombination av slaginstrument, blåsinstrument och stränginstrument. Några typiska slaginstrument är manjur och daf. Ursprungligen från östra Afrika är manjur nu populär i Persiska viken. Den består av get höver fästad vid ett förkläde som är bundet i midjan. Musikern spelar manjur genom att skaka på höfterna. En daf har en träram med små metallringar monterade på den. Trum huvudet vanligtvis är gjort av fiskskinn men kan vara hud av en get, häst eller ko. Detta är ett forntida instrument som visas i stenålders grottmålningar men som fortfarande används idag.

När det gäller blåsinstrument är det vanlig med mizwad och habban. Mizwaden är den tunisiska säckpipan medan habban, även kallad jirbah, är en annan typ som används i Persiska viken. Det finns många varianter på säckpipa i Mellanöstern. Men flöjter är också populära blåsinstrument. Nay och Salamiyah är 2 vanliga sorter som liknar en västerländsk blockflöjt.  Nay spelar en viktig roll i Mellanösterns musik. När man pratar om arabisk musik är det stränginstrument oud som man först tänker på. Men egentligen finns det många instrument som liknar en västerländsk luta. Några exemplar är tembûr och saz. De ger både rytmen och melodin till musiken.

Musikgenre

Det går att hitta all slags musik i arabvärlden. Till exempel, den arabiska hiphopstjärnan Shadia Mansour är en palestinsk brittisk rappare som rappar om hennes folks situation. Och rockmusik är lika populär i arabvärlden som i andra delar av världen. I likhet med andra musikgenre kombinerar arabiska rock och heavy metal musiker elektriska instrument såsom elgitarr med traditionella instrument.

Jazz är en annan populär musikgenre. De berömda bröderna Rahbani var några av de första arabiska musikerna som inkluderade jazzelement i sin musik. De 2 libanesiska bröderna Assi och Mansour Rahbani var kompositörer och musiker som skrev musiken och texterna för många stora musikaler och hade därför ett stort inflytande på att sprida jazz i arabvärlden. Sångerskor Fairuz och Umm Kulthum är 2 av de mest kända scenkonstnärer någonsin.Klassiska traditionen är fortfarande kärnan i dagens arabiska musik. Orkestern som spelar klassisk arabisk musik, kallad al tacht, består av tre huvudinstrument: oud, qanoun och nay. Senare på 1800-talet tillsattes fiolen (kamanja eller kaman på arabiska) som en ersättare för rahab. Naturligtvis bedrivs de klassiska traditionerna även idag.