Brasiliansk musik

Brasiliansk musik

Musik är en av hörnstenarna i Brasilien; genrer som samba är synonymt med brasiliansk kultur. Den anmärkningsvärda aspekten av brasiliansk musik är att så många genrer är unika för nationen – bossa nova, samba och sertanejo för att bara nämna några. Förutom sina egna unika slag har vissa brasilianska musiker lånat andra genrer – rap och pop till exempel – och gjort dem till något karakteristiskt brasilianskt.

Samba

Ursprungligen från Afrika är samba numera den mest typiska genren i Brasilien, även om det inte alltid varit så. För bara hundra år sedan blev samba kriminaliserat i Brasilien eftersom det var slav- och afrikansk religionsmusik Förbudet luckrades upp bit för bit och främst i städer som São Paulo, Recife, Salvador och Rio de Janeiro fortsatte man att göra nya sambalåtar. Några av de mest kända artisterna är Cartola, Zeca Pagodinho och Martinho da Vila.

Choro

En instrumental genre av musik som är uppriktig och glad, trots att namnet choro översätts till “gråta” och utvecklades i Rio de Janeiro på 1700-talet. Liksom många av Brasiliens mest traditionella musik har choro blivit influerad av flera afrikanska rytmer, bland annat för att skapa ett unikt ljud. Berömda choroartister inkluderar Joaquim Callado och Pixinguinha.

Bossa nova

Den viktigaste och inflytelserika musiken från 1950- och 1960-talen, bossa nova, kombineras av akustisk bas med klassisk gitarr, trummor och piano. I början för att producera en ny popgenre med spår av samba och amerikansk jazz. Begreppet bossa nova översätter man till “ny trend” och det är precis vad det var då och till och än idag är det en av de mest kända brasilianska musikgenrerna. Berömda artister inkluderar Vinicius de Morães, Tom Jobim och João Gilberto.

Rap

På 1980-talet kom den brasilianska rap och hip-hop-rörelsen från Rio de Janeiros och São Paulos kåkstäder med texter som representerade social ojämlikhet, brottslighet, gangsters och polisbrutalitet samt om den dagliga kampen för dem som bodde i fattigare distrikt. Några av de mest kända artisterna inkluderar Racionais MC, Criolo och Emicida.

Forró

Forró är musik från nordöstra Brasilien och associerad med Festa Junina-festerna som äger rum i Brasilien i juni varje år. Innan forró hade blivit populär utanför nordöstra regionen var texterna mestadels om de svårigheter som folk mötte där som handlade om migration och torka. Men den landsomfattande populariteten kom när låtarna började handla om kvinnor och kärlek. Berömda artister inkluderar Luiz Gonzaga, Wesley Safadão och Solange Almeida.

Tropicália

Ursprungligen från slutet av 1960-talet, efter bossa nova var tropicália nästa musikaliska rörelse och kom i en tid då Brasilien genomgick politisk omvälvning med en strikt militärdiktatur som då kände sig hotade av vad de ansåg vara rebelliska texter. Två av de mest inflytelserika krafterna i tropicália – Caetano Veloso och Gilberto Gil – blev uteslängda från landet som ett resultat, men kunde återvända till Brasilien ett år senare för att fortsätta spela musik. Andra artister inom tropicália var Tom Zé och Carmen Miranda.

MPB

MPB, Brazilian Pop Music, är en kombination avv instrumental musik med sång. Några av de mest kända artisterna inom MPB är Jorge Ben, Tim Maia och Chico Buarque.