Finsk musik

Finsk musik

Finsk musik är naturligtvis väldigt mycket men det som dyker upp i tankarna först är kanske tonsättaren Sibelius, finsk tango eller det faktum att hårdrockarna Lordi (för många förvånande) vann Eurovision Song Contest 2006 och därmed gjorde Finland till segrare i tävlingen för allra första gången (en hårdrockslåt hade heller aldrig tidigare vunnit).

Faktum är att Finland anses vara ett stort hårdrocksland men finsk musik är vid en närmare titt ett ganska brett begrepp som omfattar många olika genrer; allt från välkänd klassisk musik till obskyra undergroundband med en liten skara fans.

Från Sibelius till idag

Jean Sibelius verkade från sent 1800-tal fram till slutet på första delen av 1900-talet och var Finlands största kompositör, välkänd världen över. Han är skapare till flera symfonier och några av de verk han är mest känd för är Valse triste, Finlandia och Karelia-sviten och har efterlämnat sig en gedigen lista över musikaliska prestationer och inspirerat många musiker med sin musik. Sibelius var en så kallad nationalromantiker och hyllade det typiskt finska i sina verk. Ingen sägs ha tagit över tronen efter hans död, men nog lever han och hans musik kvar i den finska musikens själ. Toivo Kuula anses dock ha gjort ett gott försök att följa i Sibelius fotspår – trots en kort karriär nämns han ofta som en av de stora i finsk musikhistoria. Mest känd blev han för solo och-körsånger och sitt sätt att arrangera folkvisor från Sydösterbotten. Leevi Madetoja bör även nämnas som en av Sibelius efterföljare. Nordisk folkvisa med inspiration från Frankrike blev hans signum och han lämnade efter sig flera välkända operor, symfonier och sånger.

Från det klassiska till en annan genre – tango; just finsk sådan har kommit att bli ett begrepp man känner till. Med start i början av 1900-talet är den ganska olik argentinsk dito – taktfast och med sorgliga sånger därtill utmärker den sig på ett alldeles speciellt sätt. Den är ytterst levande än idag och en stolthet i finsk kultur. Olavi Virta och senare Eino Grön kan nämnas som två av de största inom finsk tango. Eino Grön är en av Finlands största artister (nationellt) och verkar även inom andra genrer, till exempel schlager.

Hårdrocken och andra internationellt kända artister

Hanoi Rocks var nog det första hårdrocksbandet som satte Finland på kartan. De blev aldrig jättekända för den stora publiken men anses ha någon slags kultstatus och hamnar ofta på hårdrocksbands listor över förebilder. Hårdrocken ligger som sagt finländarna varmt om hjärtat. Förutom tidigare nämnda Lordi finner man flera internationellt framgångsrika band. Nightwish är ett exempel på lyckad finsk musikexport som med sin symfoniska metal trollbundit publik över hela Europa. Kombinationen hårdrock och operainspirerad sång blev under 90-talet populärt och Nightwish var ett av de stora banden i den kategorin.

HIM är ett annat finskt hårdrocksband från 90-talet som sålt miljontals skivor världen över. “Love metal” har genren kallats och HIM är nog det finska rockband som sålt mest skivor utomlands. The Rasmus måste också med på listan över finska internationella succéer inom rockmusiken, även de med miljoner sålda album framförallt i Europa och Asien. Inom en helt annan genre; breakbeat, blev den finska gruppen Bombfunk MC´s världskända med hiten “Freestyler” 1999.