Japansk musik

Japansk musik

Trots Japans ringa storlek har de den näst största musikindustrin (efter USA) i världen. Deras musik spelas över gränserna och sprids internationellt. Det är bara en tidsfråga innan Japan tar över från USA både när det gäller musik och film. Modern japansk musik innehåller en rad olika musikstilar både traditionellt och modernt. Medan fler västerländska musikstilar är populära bland den yngre generationen, finns intresset för traditionell folkmusik fortfarande kvar.

Traditionell och modern musik

De äldsta formerna av traditionell japansk musik är shomyo som är en form av buddhistisk chanting och gagaku, orkestermusik. Båda typerna av musik finns sällan i vanlig japansk musik och det är huvudsakligen de äldre generationerna som lyssnar. Musikteater är en gammal genre som forfarande kan beskådas i vissa teatrar av turister och intresserade. Noh Theatre är den mest kända av de traditionella japanska musikteatrarna som uppstod runt 1300-talet och fortfarande utövas idag.

Alla skådespelare är män, de spelar både manliga och kvinnliga roller, och de flesta är maskerade. Efter att västerländsk musik introducerats blev det alltmer populärt i Japan. Under slutet av 1800-talet började politiska ledare anställa sångare för att sälja av låtar som innehöll ett liknande budskap som de ville föra fram. Dessa artister var kända som enka-shi. Denna form av musik var väldigt populär före andra världskriget, men blev snart skuggad av jazzen vid dess intåg. Bortsett från under andra världskriget, (eftersom jazz sågs som fiendens musik) blev jazz otroligt populär och är fortfarande en del av den japanska musikscenen. Post WWII såg upplevelsen av enka, med människor som Shinichi Mori och Keiko Fuji banbrytande vägen för enka-genren. Enka-genren började dock minska under 1990-talet. Det var inte förrän i slutet av 2000-talet som enka såg en ökning i popularitet. Konstnärer som Hikawa Kiyoshi “prinsen av enka” har hjälpt till att föra enka-genren framåt. Enka har också blivit populär internationellt, 2008 genom Jero, den första svarta enka sångaren i Japan.

Japansk rock

J-rock har sina rötter på 1960-talet från artister som The Beatles, The Rolling Stones och Bob Dylan. J-rock började ursprungligen som enbart efterlikning av västlig rockmusik, men började så småningom avgrena sig i flera undergenrer. Varje genre innehåller ljud och stilar som är särskiljande för den genren, varje genre är väldigt japansk. Under 1990-talet föddes “visual kei”, en typ av rockmusik som innehöll mörka teman, med inriktning på konstnärens estetik. Visual kei-artister bär ofta mycket smink och avancerade kläder och många har ett androgynt utseende. Några av de visuella keiens pionjärer är X Japan, Dir and Gray, Malice Mizer och Luna Sea.Även om Visual Kei började som en ganska underjordisk genre, har den blivit mer populär internationellt de senaste åren.

Japansk pop

J-pop är den vanligaste genren av musik och slår Japan under 1990-talet. J-pop har utvecklats och blir mer av en livsstil snarare än en genre av musik. Genom användandet av J-pop i anime och spel har det ökat popularitet internationellt med artister från den koreanska musikbranschen som går över till Japan och på så sätt skapar en fanbas inom Sydostasien och västvärlden.