Kinesisk Musik

Kinesisk Musik

Musik i Kina har funnits längre än det kinesiska skriftspråket. Gammal kinesisk litteratur uppger ofta att kejsaren Huangdi, som levde för över 4000 år sedan, som upphovsman till kinesisk musik.

Han gav order om att ett system skulle skapas för olika ljud och toner. Detta system fick senare namnet “Lü.” Enligt denna legend tillverkades tolv rör av bambu för att härma fågelsång. Arkeologiska fynd har senare visat att musiken har funnits ännu längre än denna legend påstår. Under 80-talet hittades flöjtar av ben som tros vara över 8000 år gamla.

Instrument

Författaren Jie Jin nämner i sin bok “Chinese Music” att Kina har över 200 inhemska instrument. Traditionellt var de kinesiska instrumenten stämda i den pentatoniska (fem toner) skalan istället för den västerländska sjutoniga skalan. Dessa instrument kunde vara gjorda av trä, lera, silke, skinn, sten etc. Ett av de mest komplicerade traditionella instrumenten i Kina är “pipa,” en päronformad luta med fyra strängar. Förr gjordes strängarna av silke, men idag görs de av stål och måste därför spelas med konstgjorda plektrum-naglar av plast eller sköldpaddsskal.

Guzheng” är ett annat mycket känt traditionellt instrument i Kina. Detta är ett finare, stort instrument som måste spelas på ett speciellt bord. Guzheng är ungefär 2500 år gammal och har bytt utseende en del under sin levnadstid. Även den spelas med plektrum-naglar precis som pipa. “Erhu” är ett stråkinstrument, och ett av de vanligaste av traditionella kinesiska instrument. Erhu har endast två strängar som spelaren pressar på för att ge upphov till olika ljud. Instrumentet har under århundraden använts vid Pekings operor, och har i modern tid fått en plats i rockscenen.

Musik i Moderna Kina

Idag toppas de kinesiska musiklistorna av många känslosamma ballader framförda av vackra manliga och kvinnliga mandopop-stjärnor. Den första veckan i februari 2019 var det “Sleep” av 18-åriga Roy Wang som låg etta på Billboard-listan. Inte långt innan dess var det tjejgruppen Seven Sense som hade en ny låt i toppen. Musiken i dagens Kina framförs både på kinesiska (mandarin eller kantonesiska) och på engelska. Det finns influenser från det traditionella Kina såväl som från västvärlden och resten av Asien.

Med sin enorma befolkningsstorlek är Kina en extremt viktig marknad för många, och musikindustrin är inget undantag. Streamingtjänster som Spotify stoltserar ofta med höga siffror när det kommer till antal medlemmar, men ändå kommer de inte ens i närheten av de kinesiska streamingtjänsterna. Den största tjänsten heter Tencent Music, och har idag ungefär 800 miljoner användare. Tencent Music har fått streaming-rättigheter till musik från Sony Entertainment, Warner Music, Universal Music m.m. När det kommer till dagens Kina är censur ett problem som ofta uppstår, och musikindustrin är inget undantag där heller. I augusti 2015 rapporterade Sveriges Radio att 120 poplåtar hade censurerats i Kina eftersom de kunde leda till “moraliskt förfall.” Många av låtarna var många år gamla och mycket populära bland kinesiska lyssnare. Men sexuella och icke-patriotiska texter ogillas av det kinesiska kulturdepartementet till den grad att spridande av verk förbjuds och förläggs med böter och fängelsestraff. Kanske är det Kinas speciella roll internationellt och dess politiska aspekter som gör att landet musikmässigt är relativt isolerat från resten av världen idag. Kommer kinesisk musik fortsätta att vara vackert men avlägset för oss, eller kommer musikvärlden att se mer av Kina i framtiden?