Musik från Centralamerika och de karibiska öarna

Musik från Centralamerika och de karibiska öarna

Länderna i Centralamerika och de karibiska öarna domineras av latinsk musik och karibiska musiktraditioner. Här finns danser och musikformer som salsa, reggae och calypso. Många av länderna har en rad olika genrer och stilar som är unika för just det landet, eller som är ett av få länder som praktiserar musikstilen. Det handlar om Brukdown och Garifuna-musik från Belize, Calypso från Trinidad och Tobago, Reggae och Ska från Jamaica, Guanacaste från Costa Rica, och Méringue från Haiti.

Marimba är ett instrument som är känt för regionen, det är ett slagverksinstrument som ser ut som en stor xylofon. Man använder marimbaklubbor för att spela på dessa och de består av tunna träskaft som slutar med ett runt huvud på ungefär fyra centimeter som är lindat med garn. Länderna i dessa områden bjuder på en hel kavalkad av olika musikstilar och danser.

Belize

I Belize är som sagt Brukdown och Garifuna-musik två musikgenrer som är populära. Ordet Brukdown kommer antagligen från broken down calypso då musikgenren påminner mycket om calypsomusik som är populär i Trinidad och Tobago.

Brukdown är särskilt vanlig hos kreol-folket i Belize och är en blandning av musikstilar från Europa, Afrika och från de boende i Belize. Det är dock afrikanska influenser som påverkat genren allra mest. Brukdown växte fram i vedhuggarsamhällen och var då en form av dans. Idag är det trummor och banjo som är de instrument som ackompanjerar dansen.

Garifuna är ett folkslag som främst befolkar den karibiska kusten i Belize, Guatemala, Nicaragua och Honduras. Garifuna härstammar från indianfolk och afrikaner. Idag är Garifuna-musik mycket bred och innehåller ett antal andra musikformer men Garifuna-musik känns ofta igen på ljudet från trummorna som används. Det är två olika sorters trummor som kallas för primero och segundo och är en tenortrumma respektive bastrumma. I Garifuna-musik förekommer inte alltid sång, dock är det vanligt.

Jamaica

Jamaica har blivit ett land som man starkt förknippar med reggae. När någon nämner musik och Jamaica i samma mening är det oftast så att det första som man tänker på är Bob Marley och reggae. Reggae har också betytt mycket för Jamaica men det finns även andra populära musikgenrer här.

Mento är en genre som är en unik blandning av europeisk och afrikansk folkmusik som är utvecklad på Jamaica. Denna genre kom före både reggae och genren ska och bidrog mycket till att de två genrerna utvecklades. I mento används instruments som banjo, handtrummor och akustisk gitarr. Mento var som allra populärast under 1950-talet. Under slutet av 1950-talet, när mento var stark, dök genren ska upp. Det är allra främst en kombination av mento, calypso och amerikansk jazz och blues men har även influenser från annat håll. Det var runt denna tid som skivbolag i Jamaica började dyka upp och just ska spred sig utanför Jamaicas gränser.

Rocksteady var nästa genre som växte fram bland Jamaicas så kallade rude boys under 1960-talet. Rocksteady skiljer sig inte mycket från genren ska utan rocksteady kom till då man lade till ett extra taktslag till skarytmen. Tempot sänktes därmed och basisternas slingor kunde bli en aning mer komplicerade. Den största skillnaden mellan ska och rocksteady skedde på dansgolvet. Med skamusik i högtalarna rörde man sig intensivt fram och tillbaka men med rocksteady höll man i varandra under dansen.

Reggae

Rocksteady utvecklades till musikstilen reggae som idag är en av världens mest populäraste musikgenre. Den klassiska reggaen finns kvar än idag men reggaen har utvecklats till flera andra undergenrer av reggae, som exempelvis reggaefusion som mixar reggae med bland annat hip-hop och jazz.

Reggaens instrumentala spelsätt särskiljer reggaen från de flesta andra populära genrer. Att det under lång tid utvecklats många populära genrer i Jamaica är något som är ganska typiskt för en karibisk ö. Många av de karibiska öarna har en stark musiktradition, flera populära genrer och en mycket musikengagerad befolkning.

Man har försökt att ta reda på varför det är så just på dessa öar. Förutom att de är många på en relativt liten yta så tyder mycket på att de länder med ovanligt starka musiktraditioner är länder som legat lite bakom i den teknologiska utvecklingen.

I Jamaica är det till exempel idag bara cirka hälften av befolkningen som använder Internet, bara fyra procent har en bredbandsanslutning och cirka två procent har en trådlös internetuppkoppling. När man inte kan, som det görs i många högteknologiska länder, spela olika spel på exempelvis Gameduell eller Pokerstarscasino och sitta och titta avsnitt efter avsnitt på Hbo.com så umgås man i allt större utsträckning på uteställen. Det är på det sättet ny musik ofta föds, genom att människor möts och det finns gott om exempel runt om i världen när nya genrer skapats på klubbar, på uteställen eller vilken plats som helst. Det genomgående är dock att folk umgås, pratar och delar med sig, något som sker i allt mindre utsträckning desto mer teknologi som finns i ett samhälle verkar det som. Detta är något som inte bara stämmer för Jamaica och de karibiska öarna utan även Afrika har starka musiktraditioner och även här har teknologin hamnat på efterkälken. Hur musiken i exempelvis Jamaica utvecklas i takt med att allt fler skaffar sig en internetuppkoppling är något som många kommer följa noga.