Musik från Mexiko, USA och Kanada

Musik från Mexiko, USA och Kanada

Det som överraskar många är hur mycket den amerikanska musiken influerats och påverkats av den afrikanska musiken. Detta har bland annat med slavhandeln att göra och britterna som kom till USA hade med sig afrikanska slavar och de påverkade musiken genom sina rytmbaserade och trumbaserade musiktraditioner. Musik i Mexiko kännetecknas av stora ensembler och de utsmyckade kläderna och den stora hatten som tillhör kläderna.

Mexiko

De tre musikstilarna Mariachi, Banda, och Norteño är tre mest populära traditionella mexikanska musikstilarna. Banda och Norteño har flera likheter med Mariachi, men skiljer sig på varifrån de har sitt ursprung och vilka instrument som spelas. Mariachi är den internationellt mest kända av de tre. Mariachi har sitt ursprung i delstaten Jalisco och är musik som spelas av den så kallade Mariachi-ensemblen, en ensemble som kan vara ganska stor.

Det är stränginstrument, såsom violin, gitarr och basgitarr och även trumpet som introducerades i mariachin i slutet av 1930-talet. De som spelar instrumenten är ofta klädda i så kallade charrokläder. I Banda så ligger tonvikten på slagverket i den stora ensemblen som vanligtvis består av någonstans mellan tio och tjugo medlemmar. Norteño betyder just nordlig, och är ursprungligen från norra Mexiko och det är här som den fortfarande är som mest populär i Mexiko. De mest karakteristiska instrumenten här är dragspelet och stränginstrumentet bajo sexto, som ser ut som en gitarr. Norteño är populär även många latinamerikanska länder som Chile och Colombia.

USA och Kanada

Musiken i USA är omöjlig att generalisera då så många utvandrat till USA från alla världens hörn, vilket lett till att flera olika musikgenrer utvecklats och fötts här. Ursprungsbefolkningens musik hade oftast spirituella syften och budskap. Instrument som användes till detta var framförallt flöjt, skallror och trummor. Musiken i USA har varit den plats som påverkat mycket av den populärmusik som vi känner till. Hit kan nämnas hip-hop, punk och disco, men det finns så många fler. I New Orleans hade jazzen sin största scen och bidrog starkt till genrens popularitet. I slutet av 1800-talet började de sångstilar som sjöngs bland de afro-amerikanska arbetarna spridas till norra USA. Folk var till en början mest nyfikna, men många fastnade för den nya musikstilen som blev grunden i utvecklingen av gospelmusik och Blues.

Det man förknippar med USA är countrymusiken, där stereotypen är en man i cowboyhatt som sitter och spelar akustisk gitarr. Till viss del stämmer den stereotypen även om countrymusiken utvecklats mycket på senare år. Country är en blandning av afro-amerikansk blues och folkmusik från Appalacherna. Till Kanada utvandrade många européer under den första halvan av 1800-talet vilket ledde till att nya genrer uppstod. Kanadas musik kan spåras till musiktraditionerna hos urinvånarna, britterna, fransmännen och till stor del, främst på senare år, amerikanerna. Kanadas musik har under det senaste århundradet sett en utveckling som liknar den i USA där jazz, blues och rock är de största genrerna. Fransk 1900-talsmusik i form av till exempel chansoner har också varit en stor del av musiken under det senaste århundradet.