Musik i Sydamerika

Musik i Sydamerika

Sydamerikas länder är tolv till antalet och bjuder på musik som är starkt kopplat till den latinamerikanska kulturen. Inka-indianernas och Maya-folkets musik tros ha varit baserat på mycket slagverk och träblåsinstrument om man ska gå efter de väggmålningar man hittat. Musiken har sedan dess förändrats drastiskt och blivit påverkat av de européer som från 1500-talet och framåt koloniserade Sydamerika. De afrikanska slavarna de förde med sig tros ha påverkat musikens riktning lika mycket som européerna. När man tänker på sydamerikansk musik förs tankarna först till den argentinska tangon och den brasilianska bossa novan. Ser man till hela Sydamerika och vill försöka hitta tydliga skillnader kan man säga att norra Sydamerika har mer influenser från afrikansk musik än den södra delen av Sydamerika

Brasiliens musik

Den brasilianska musiken har idag utvecklats till att ha ett ljud som man snabbt kopplar ihop med landet. Musikstilarna samba och bossa nova är de som är mest välkända internationellt och dessa räknas till landets populärmusik. Förutom dessa två så är även Capoeira, vilket inte bara är en kampkonst, välkänt och denna räknas som folkmusik. Capoeirans vanligaste instrument är berimbau och en atabaque. Berimbau är ett stråkinstrument som ser ut som en pilbåge och atabaque är en handtrumma. Musiken som spelas på de stora membrantrummorna som man förknippar med karnevaler kallas för Maracatu och denna musikstil är i vissa delar av Brasilien lika viktig och utbredd som samban.

Argentinas musik

Att prata om Argentinas musik utan att nämna tango går inte. Tangon växte fram i Buenos Aires i slutet av 1800-talet och har sedan dess kommit att fästa sig ordentligt i det argentinska musiklandskapet. Dragspelet bandoneon är det som ofta spelas till tangon. Bland folkmusiken i landet finns det väldigt många små genrer men de som man kan känna till som utomstående är carnavalito, zamba och chacarera. Carnavalito är först och främst en dans som oftast dansas vid religiösa ritualer. Det som är speciellt med dansen är dess långa tradition då denna typ av dans formades av landets urinvånare, en grupp som idag utgör fem procent av Argentinas befolkning.

Argentinas nationaldans heter zamba och det finns likheter med dansen samba. Dock är den klädsel som förknippas med zamba mer europeisk. Chacarera är en dans och musikstil som för många argentinare tjänar som en landsbygdens motsvarighet till tangon som är mer utbredd i städerna. Instrument som spelas till chacarera är spansk gitarr och bombo leguero, vilket är en argentinsk trumma som traditionellt är gjord av en ihålig trädkropp och är täckt av härdat skinn av djur som getter, kor eller får.

Övriga Sydamerika

Förutom dessa två länder bjuder de övriga länderna i Sydamerika på en rad olika sång- och dansformer. Exempel är Perus música criolla som kombinerar ursprungsbefolkningens musiktraditioner med både spansk och afrikansk musik, Venezuelas joropo som är specifik för landet och är en sorts dans med de ackompanjerande instrumenten bandola, cuatro, maracas och harpa, och Bolivias Saya som är en arbetssång och dans med rötter hos européernas afrikanska slavar. När det kommer till musik så har Sydamerika med andra ord väldigt mycket att bjuda på.