Musik på Island

Musik på Island

Islands musik i handlar om livfulla folk- och poptraditioner blandad med en aktiv klassisk och samtida musikscen. Kända artister från Island är exempelvis medeltida musikgruppen Voces Thules, alternativ rockbandet The Sugarcubes, Björk, Hafdís Huld och Emiliana Torrini, post-rockbandet Sigur Rós, post-metal bandet Sólstafir, indie folk/indie popbandet Of Monsters and Men och metallbandet Skálmöld. Islands traditionella musik är inspirerad av nordiska musikformer. Även om Island har en mycket liten befolkningssiffra så finns där en stor andel berömda musiker och band.

Björk

Björk är en av de mest kända världen över, hon är sångerska, musiker, skådespelare och kompositör som föddes 1965 i Reykjavik. Solokarriären inleddes i början av 1990-talet och hennes stil beskrivs som experimentell, unik och uttrycksfull. Giganter som Madonna, Timbaland och Mark Bell har alla jobbat tillsammans med Björk. Hon har en väldigt unik röst och en annorlunda och uttrycksful stil när hon sjunger.

Björk har gjort musik inom många olika genrer som elektronisk dansmusik,  jazz, rock, folk- och klassisk musik. Björk tog sig in på Brittiska Top10-listan med singlarna Army of me, Hyperballad och It´s Oh So Quiet. Hela sju kritikerrosade soloalbum har hon gett ut och även två soundtracks. 2003 hade hon runt hela världen sålt mer än 15 miljoner album. Artisten är också känd för sin originella klädstil och speciella musikvideor. När punkrocken under hennes tonår fått fäste på Island så bildade hon punkbandet Spit and Snot där hon spelade trummor. Efter det, 1980, startade Björk en jazzgrupp hon kallade Exodus och samarbetade dessutom i en annan grupp med namn JAM80.

Traditionella sånger

Isländsk musik har en mycket bred tradition där många sånger har sjungits ända från 1300-talet och fram till idag. Såna folklåtar handlar ofta om hårda vintrar, kärlek, maskulinitet, seglare, älvor, troll och liknande mytologiska varelser. Sångerna är ofta väldigt humoristiska med en del råa drag. Bjarni Þorsteinsson samlade ihop isländsk folkmusik mellan 1906 och 1909 och många av de sånger han fann framfördes på traditionella isländska instrument som langspel och fiðla. Dessa är två av de få musikinstrument som traditionellt spelats på Island. Kedjedanser, kända som víkivaki, har utförts på Island sedan 1000-talet vid olika högtider om i kyrkor och under jul. Ett exempel är “Ólafur Liljurós” en isländsk vikivakersång från 1300-talet om en man som är på väg till sin mor men blir förförd, kysst och sedan knivhuggen på hästryggen av en älva och sedan dör.

Isolering

Islands isolation innebar att fram till 1600-talet var utländska influenser nästan helt frånvarande. Det resulterade i upprätthållandet av en särskild rytm, kallad højkveða, förlorad i andra nordiska länder och betraktad som en av de viktigaste egenskaperna hos isländsk folkmusik. Hákveða hänvisar till en särskild tonvikt på några av orden i en sång, ofta det sista ordet i varje mening i varje vers. Rímur är episka sägner som sjungits som alliterande, rimmande ballader, vanligtvis á cappella. Rímur kan spåras tillbaka till vikingtiden. Några av de mest kända rímur skrevs mellan 1700- och 1900-talet. Den första ordinarie orkesterkonserten på Island hölls 1921 i samband med det kungliga besöket av Christian X of Denmark, den styrande monarken på Island.