Musiken på 2000-talet fram till idag

Musiken på 2000-talet fram till idag

Inom musikens värld hade det redan hänt mycket fram till 2000-talet. Flera stora artister och kompositörer hade fram tills nu säkrat sin plats i historieböckerna och kommer aldrig att glömmas bort. Man ska aldrig glömma att musikens utveckling innan 2000-talet är det som möjliggjort musiken idag. Med internets och teknologins hjälp spred sig musiken över världen allt snabbare, vilket även gjorde att den som var otroligt populär idag kan ha blivit ersatt av en ny världsartist imorgon.

2000-talet

Tidigt på 2000-talet tog kvinnor allt mer plats på den musikaliska scenen. En av de starkaste tendenserna under 2000-talet, vilket till en stor del påverkats och drivits fram av kvinnor, är hur det narrativa stigit in i musikens värld igen. Inspiration från film, litteratur och från det verkliga livet har skapat ett nytt slags musikaliskt berättande. Inom den digitala tekniken och media skedde mycket under 2000-talet och med den kom en viss förenkling av kompositionsprocesser och nya sätt att bli tonsättare. Även tonskriften har haft mycket mindre betydelse för själva komponerandet.

Detta tyder på att tonskriften, en innovation som för tusen år sedan lade grunden för hela den västerländska klassiska musiken, ser ut att försvinna i framtiden. De största genrerna under 2000-talet var pop, rock, R&B och Hip-hop som under ett par år dominerade en stor del av musikindustrin med artister som Eminem, 50 Cent och Dr De. Det var på tidigt 2000-tal som det tv-sända musikprogrammet Idol lanserades. Programmet har sedan dess spridits till cirka 70 länder och vaskat fram flera världsstjärnor. Programmet inspirerade även fler att söka sig till musikbranschen, något som säkerligen lett till att några av dagens stora stjärnor finns. En mer öppen attityd växte fram, att sjunga var något man kunde lära sig och träna på för att bli en av de stora.

Den största förändringen för musiken under 00-talet kom att bli de nya sätten att sprida musik via internet över YouTube och fildelningssidor. Ett problem var att det var miljontals som lade upp sina låtar vilket gjorde det svårare att göra sig hörd bland alla andra. Det andra stora problemet var att upphovsrätten sattes helt ur spel när fildelningen tog fart på allvar. Skivbolagens vinster minskade drastiskt, liksom ersättningarna till upphovsmännen.

2010-talet till idag

När man tittar på topplistor över de mest sålda låtarna under ett år så ser man ganska fort att det hittills under 2010-talet är så stor spridning över vilken genrer som ligger på topp 10 varje år att det är omöjligt att säga att en viss genre är dominerande. Däremot så utvecklades exempelvisen Hip-hopen och den lät nu annorlunda än vad den tidigare gjort, den fortsatte dock att vara en stark genre. En genre som växte oerhört var den musik spelades av diskjockeyer och en ny genre växte fram, Electronic Dance Music (EDM). Sverige har varit framgångsrika i DJ-genren med världskändisar som Avicii och Swedish House Mafia. 2010-talet har varit framgångsrikt för svenska låtskrivare och på den amerikanska Billboardlistan låg låtar av svenska låtskrivare etta under 16 av 52 veckor år 2012. Hur musiken fortsätter att utvecklas är väldigt svårt att sia om. Nya slags musikstilar fortsätter att växa fram och det är bara fantasin som sätter stopp.