Norsk musik

Norsk musik

Norge har haft en väldigt annorlunda musiktradition till skillnad från resten av de skandinaviska länderna.

Förutom sin mer traditionella folkmusik har Norge haft en stor betydelse och inverkan på flera globala genrer som death metal och heavy metal. Dessutom har Norge även influerat den svenska folkmusiken med sina stränginstrument och även den samiska kulturmusiken. Norge är helt enkelt ett mycket inspirerande land som med sin musik och historia har påverkat stora delar av världen. Trots sin gedigna historia med spännande inslag består den norska musiken idag mer av populärmusik. Dansband har också tagit en stor plats i de norska hemmen och metal musiken lever ständigt kvar på flera platser i landet. I denna artikel kan man läsa om några av den norska musikens höjdpunkter som har satt avtryck även i den globala musikhistorien.

Norsk folkmusik

Den norska folkmusiken är väldigt nära besläktad med den svenska folkmusiken. Man tror att Sverige har hämtat stor inspiration från grannlandet och influerats av Norges användande av stränginstrument som cello och violin. Några karaktäristiska drag för norsk folkmusik är att de flesta låtar eller visor har en väldigt molldominerande känsla. Detta för att skapa en något mer mystisk och inbjudande klang som många finner är väldigt typisk för just den norska folkmusiken.

Av den mycket gedigen skaran av musiker som har satt stora avtryck i musikhistorien har man till exempel Nils Okland som framförallt är känd för sina mycket vackra tolkningar av traditionella visor på skivan “Straum”. Nils Okland är också en mycket begåvad utövare av hardingfele. En annan mycket omtalad norsk folkmusiker är också sångaren Jon Anders som man kan lyssna till på skivan “Nattsang” som spelades in tillsammans med gitarristen Tore Bruvoll.

Den norska black metal-scenen

En annan genre som Norge ofta förknippas med är black metal. Under denna subgenres tidiga utveckling tog den snabbt en ganska stor roll för många norska fans. Under den tidigare delen av 1990-talet hade man också bildat en rörelse som kallades för The Black Circle av sina anhängare. Man använde då framförallt skivaffären Helvete som samlingsplats och denna cirkel vart snabbt väldigt omskriven då flera bandmedlemmar var inblandade i flera kyrkbränder i Norge och till och med flera mordfall.

Ett norsk black metal band som fortfarande idag har stor påverkan på denna form av metal är bandet Mayhem. Bandets musik spreds snabbt vidare till Sverige och övriga Europa. Då Norge har haft en sådan stor roll för black metal musiken har man uppkallat en undergenre för denna musikform som kort och gott kallas för The Norwegian Black Metal där man kan finna band som då till exempel Mayhem. Men också flera andra stora band som till exempel Immortal, Burzum, Emperor samt Darkthrone.

Norges medverkan i Eurovision Song Contest

Precis som Sverige har också Norge varit väldigt involverade i den europeiska musiktävlingen Eurovision Song Contest som arrangerade för första gången år 1956.

Sedan tävlingen påbörjades har Norge tagit hem vinnarpokalen vid tre tillfällen. År 1985 var första gången och Norge vann då med gruppen Bobbysocks. Andra vunna tävlingen var år 1995 med Secret Garden och det senaste tillfället var när Alexander Rybak vann år 2009 med låten “Fairytale”.