Norska artister

Norska artister

En kort introduktion till norsk musik genom en presentation av en rad artister från olika genrer.Norge kan stoltsera med både folkmusikstjärnor, DJs och stora metallband.

Dagny, Marcus & Martinus och Alan Walker

Dagny – kommer från Tromsö i norra delen av Norge. Hon har haft stor framgång både i Norge och utomlands. En akustisk version av hennes sång “Backbeat” spelades till och med i en episod av Grey’s Anatomy. Marcus & Martinus – består av bröderna Gunnarsen och är den mest populära pojkgruppen i Norge, redan som 16-åringar har de gjort tre album. 2012 vann de den elfte säsongen av Melodi Grand Prix Junior, barnens version av den norska Eurovision Song Contest som har lanserat många popkarriärer i Norge. Alan Walker. Född i England men uppvuxen i Bergen är Alan Walker en musikproducent och DJ. Redan som 20-åring hade Walker seglat in på en plats på den internationella scenen. Han släpper regelbundet sin musik online och har miljarder av lyssnare.

Sigrid, A-ha och M2M

Sigrid – från fiskeindustrins mecka i Norge, Ålesund kommer den populära popstjärna. En nykomling på musikscenen men har redan turnerat runt Europa. Sigrod har släppt flera populära låtar, blivit nominerad till ett antal olika utmärkelser, inklusive BBC Sound of 2018-priset A-ha – dominerade under slutet av 1980-talet. Under hela karriären i A-ha har Morten Harket, Magne Furuholmen och Pål Waaktaar Savoy sålt mer än 55 miljoner skivor och på så sätt blivit  en av världens mest populära popmusikgrupper. Trots att man meddelade splittring under 2010 reformerades bandet 2015 och fortsatte att turnera. M2M – norsk popduo bestående av Marit Larsen och Marion Raven bildad i Lørenskog, strax öster om Oslo. De började sin karriär tidigt och släppte ett första album innan någon av dem hade blivit 13. Deras framgång fortsatte under 1990-talet och in i det nya årtusendet.

Susanne Sundfør, Datarock, Kygo, Röyksopp och Turbonegro

Susanne Sundfør – popkonstnären är född och uppvuxen i Haugesund och har släppt några av de mest sålda albumen i Norge. Hennes senaste album Ten Love Songs for People in Trouble har gett Sundfør en internationell karriär. Datarock – bildades i Bergen och är nu kända över hela världen som ett av de största banden från Norge. Bandet har fått stor erkännelse och deras musik är svår att missa eftersom den har funnits med i allt från videospel, till TV-annonser och serier. Kygo – född i Bergen har han placerat Norge på kartan för musiklyssnare runt om i världen. Kygos musik slog igenom 2014 när han fick mer än 50 miljoner visningar på en av hans musikvideor. Sedan dess har Kygo vunnit och blivit nominerat för ett stort antal utmärkelser, samarbetat med flera andra stora artister och har turnerade flera kontinenter. Röyksopp – Tromsø är hemort för den berömda duon. Sedan deras debut 1998 har de nått framgång runt om i världen. Turbonegro – bildades ursprungligen 1988 och deras unika musikstil som de kallar “deathpunk” har gett dem en lång karriär och ett internationellt erkännande. Det var bara några av alla framgångsrika artister från Norge men det finns en massa fler.