Traditionell musik i Europa

Traditionell musik i Europa

Musiken är ett världsspråk, men det finns oftast tydliga skillnader mellan vad för slags musik som kännetecknar de olika världsdelarna. Sedan finns också självklart flera likheter, men både rötter och traditioner kan skilja sig kraftigt åt och detta speglas också i den musik som spelas. När man pratar om musiken i Europa så blir det svårt att nämna en speciell sorts musik utan att dela upp Europa i olika delar. Musiken i Europa har också influerats från alla möjliga håll och man kan hitta musikelement från Afrika, Asien och Amerika i flera europeiska länder.

Norra och östra Europa

Musiken i norra Europa kännetecknas generellt av melankolisk musik och dansmusik. Fiol och dragspel är inte ovanligt. Den finska versionen av nordisk dansmusik kallas för pelimanni, spelmansmusik med andra ord. Vi må ha olika benämningar på vår musik i de nordiska länderna men man kan oftast hitta flera gemensamma nämnare. på Island har man en stark körtradition som idag är vid liv i allra högsta grad, nästan alla sjunger i kör.

Många islänningar kan fylla i och utveckla stämmor allteftersom när en sångare börjar sjunga en sång, något som enbart erfarna körsångare kan göra. Musiken i östra delen av Europa har några gemensamma nämnare. Ett par exempel är klezmermusikanter, danser som är väldigt rytmiga och udda taktarter. Klezmer spelas ofta på bröllop och förknippas med den judiska befolkningen. I Ryssland finns ett flertal olika typiska musikstilar beroende på vart i Ryssland man befinner sig, landet är väldigt stort och är hem åt en mängd olika etniciteter. Stränginstrumentet balalajka är dock starkt förknippat med Ryssland, ett instrument som har sina rötter i slutet av 1800-talet.

Södra och västra Europa

I södra Europa finns flera olika typiska musikstilar som Portugals fado, Spaniens flamenco och Greklands laïkó-musik. Trots flamencons popularitet är denna musikstil främmande för många av Spaniens musiker. Spanien består av många regioner och har därmed många olika typer av musik. Förutom hemland åt flamencon utövas här även en sorts keltisk musik och även dragspelsmusik.I västra Europa ingår bland annat Skottland och Irland där keltiska traditioner med musikinstrument som fife och säckpipa är typiska instrument. Fife är en sorts flöjt och har sitt ursprung i medeltiden. Flöjten, även kallad för fältpipa, används ofta i militära och marscherande band.

Irländsk musik har kommit att bli populär runt om i världen på grund av sin enkla uppbyggnad. Den irländska dansmusiken består till exempel av 16 takter som bildar ett ”steg”, 8 takter på höger fot och 8 takter på vänster fot. Detta är en enkel uppbyggnad av en dans vilket gjort att spridningen blivit större. I alpländerna Tyskland, Schweiz och Österrike kommer folkmusiken från herdarna som vaktade fåren. Denna musik kallas för joddling och hör man någon joddla dras paralleller till dessa länder direkt. Traditionell schweizisk musik innefattar dansgenrer som även är populära i de närliggande länderna. De populäraste av dessa danser är Schottis, Mazurka, Vals och Polka. I Schweiz, men även Österrike, är det stora alphornet en nationell symbol som många förknippar med dessa alpländer.