Tysk musik

Tysk musik

Tyskland är ett relativt stort musikland, med många stora artister och band. I genrer som elektronisk musik, schlager, hårdrock och klassisk musik med mera kan Tyskland stoltsera med ett stabilt gäng världsartister. Landet har även en stor undergroundscen med mer eller mindre oetablerade musiker.

Klassisk musik och folkmusik

Bach, Beethoven och Wagner – några av de största tonsättarna världen känner var tyskar. Landet vilar på en rik klassisk musikskatt som har inspirerat många musiker – klassiska såväl som moderna. Klassisk musik har ofta satt tonen för samtiden. Romantiken (slutet av 1700-talet fram till mitten av 1800-talet) var tiden då de stora känslorna stod i fokus och regler samt vetenskap skulle ge vika för det mer sinnliga, hjärtliga. En tysk identitet och kärna saknades tyckte man, och den klassiska tonsättaren Richard Wagner hjälpte till att forma denna med sina verk.

Ludwig van Beethoven är självskriven på listan över världens största klassiska kompositörer med en gedigen samling mästerverk i bagaget. Beethoven föddes i staden Bonn år 1770. Alperna utgör kärnan i tysk folkmusik. Härifrån finner man grunden till nästan all musik inom genren i Tyskland. Dragspel och alphorn är vanligt förekommande instrument och man använder sig mycket av improvisation enligt tysk folkmusiktradition.

Modern musik

Om man bortser från Tyskland som en stor aktör på den klassiska scenen, så förknippar många landet med ganska hård musik. Faktum är att det finns en alldeles egen kategori för detta, kallad Neue Deutsche Härte (som betyder ny tysk hårdhet). Med band som Rammstein i förgrunden står stilen för en mix mellan elektroniskt och industri/metal.

Rammstein är ett av Tysklands absolut största internationella framgångsband med många miljoner sålda skivor världen över. Kraftwerk är ett annat stort band på listan över tyska internationella succéer. Med sin unika elektroniska musik har de ända sedan 1970 levererat hits som till exempel Autobahn och The Robots. Alphaville är synthpopgruppen som många känner för hits som Forever Young och Big in Japan. Ett band som i princip levt på dessa hits från debutskivan 1984. Låtarna spelas fortfarande frekvent både i Tyskland och över hela världen, men många fler hits efter den första plattan blev det aldrig – trots att många försök gjordes.

Modern musik
Modern musik

Scorpions som är ett stort tyskt hårdrocksband upplevde motsatsen – de första stora framgångarna kom cirka tjugofem år efter bandets uppstart. Med hits som Wind of Change låg de rätt i tiden när de uttryckte de politiska förändringarna i Tyskland och lyckades fånga en enorm publik.

En annan tysk låt som grundar sig i det (då) aktuella politiska läget är 99 Luftballons. Skriven av Carlo Karges och Uwe Fahrenkrog-Petersen och framförd av artisten Nena 1982 som en slags protest kring det kalla kriget (som utmynnade i att Berlinmuren föll och Tyskland blev ett). Även den ett exempel på en låt som fortfarande idag anses vara en stor hit, men som få tänker på som ett uttryck för en orolig samtid och ett ifrågasättande av den politik som orsakade så mycket smärta i landet.

Ytterligare en låt på samma tema (protest mot krig och oroligheter under samma tid) är Ein Bisschen Frieden som 1982 vann Eurovision Song Contest för Tyskland och nådde stora framgångar även utanför schlagerns värld.